Balkanska nezavisna mreža u oblasti invalidnosti

Julijana Čatalinac, 27. jun 2015. u temi AktuelnostiNema komentara

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, bio je organizator aktivnosti u okviru Regionalnog projekta Balkanska nezavisna mreža u oblasti invalidnosti, u Bečeju, u Hotelu “Bela Lađa”, u periodu od 15 – 18. juna 2015. godine.

Održano je pet okruglih stolova iz oblasti:  zapošljavanje, socijalna zaštita, obrazovanje,  zdravstvena zaštita, pristupačnost, kao i edukacije na temu zagovaranje i medijske aktivnosti.

Regionalni projekat “Balkanska nezavisna mreža u oblasti invalidnosti”, koji je podržan od strane programa Evropske komisije – EC Enlargement, sprovodi Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) kao vodeći partner i nosilac aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu u partnerstvu sa projektnim partnerom za Srbiju – Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije (CSŽ), projektnim partnerom za Crnu Goru – Savezom udruženja paraplegičara Crne Gore (SUPCG) i projektnim  partnerom za Makedoniju – Pokretom protiv invaliditeta  (POLIO PLUS).

Aktivnosti u okviru ovog jednogodišnjeg projekta koji će trajati između januara i decembra 2015. godine, će se sprovoditi u 4 zemlje Zapadnog Balkana – Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Opšti cilj projekta je doprinos demokratskoj stabilizaciji i pridruživanju balkanskih zemalja EU kroz jačanje učešća civilnog društva u donošenju odluka i političkih procesa na svim nivoima vlasti.

Specifični cilj projekta je jačanje operativnih kapaciteta Balkanske Nezavisne mreže u oblasti invalidnosti, kao nezavisne regionalne mreže organizacija osoba sa invaliditetom uspostavljene s ciljem da promoviše i olakša uključenost invalidnosti u politike i prakse na nacionalnom i regionalnom nivou.

Ispred Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Sombor, koji je članica Mreže, u aktivnostima su učestvovale Terezija Paštrović, predsednica i Julijana Čatalinac, sekretar i njihovi personalni asistenti Jovanka Bakić i Goran Paštrović.