izložba fotografija “Ponosni, jaki, vidljivi” autor: Siniša Trifunović

Julijana Čatalinac, 10. jun 2016. u temi Dešavanja1 komentar

13178935_785299551571111_6383734148244598628_n

Izložba dokumentarnih fotografija “Ponosni, jaki, vidljivi” otvorena je 5. maja 2016. godine.

Evropska  mreža  za samostalni  život (ENIL) je proglasila  5. maj  za  Dan samostalnog  života  i taj dan  se u svim zemljama EU obelažava na različite načine.

Cenatar za samostalni život osoba sa invaliditetom Sombor, je ove godine odlučio da 5. maj, Dan samostalnog života, obeleži izložbom fotografija iz svakodnevnog života OSI i podelom flajera i na taj način predoči posetiocima izložbe o važnosti personalne asistencije u samostalnom životu osoba sa invaliditetom. Takođe, treba napomenuti da je Srbija, iako nije članica EU, dosta toga uradila na tom polju, a grad Sombor vodeći grad u zemlji po količini sredstava izdvojenih za ovu socijalnu uslugu.

Fotografije koje su ižlozene su nastale tokom aprila 2016. godine, na području grada Sombora, odnosno u Kljajićevu, Bezdanu, Bačkom Bregu, Apatinu, Čonoplji i Somboru.

Ideja za izložbu je potekla od Julijane Čatalinac, i nastala je saradnjom KC “Laza Kostić” i CSŽ Sombor. Autor fotografija je, somborski fotograf, Siniša Trifunović.

Nekoliko reči autora:

“Najviše volim da se bavim “street”, odnosno dokumentarnom fotografijom, da beležim snažne i sirove emocija i neinscenirane trenutke. Imao sam slobodu da zabeležim život osoba sa invaliditetom onako kako ga ja vidim i za nekoliko dana nastalo je više od hiljadu fotografija, a na izložbi je svega tridesetak. Hteo sam da prikažem scene iz svakodnevnog života, lepe i tužne momente, posao, hobije, stvari koje ih okružuju. Zahvalan sam Julijani Čatalinac  i ljudima iz KC “Laza Kostić” na ovoj ideji i prilici da sarađujemo.”

Izložbu je podržao Grad Sombor kroz projekat CSŽ Sombor pod nazivom: ‘’Stvaramo uslove za samostalan život’’.